Logistiek management

RVIMC vindt dat logistiek het beheer is van de stroom van goederen tussen het punt van oorsprong en het punt van bestemming om aan het vereiste van klanten of bedrijven te voldoen. De logistiek impliceert de integratie van informatie, vervoer, inventaris, warehouse, materiële behandeling, verpakking en vaak veiligheid. Vandaag de dag kan de complexiteit van (productie) logistiek worden gemodelleerd en geanalyseerd. Door software worden deze modellen gevisualiseerd en geoptimaliseerd. Echter, dit verandert constant.

De eerste stap op weg naar een betere logistiek bestaat uit het evalueren van het
logistieke functioneren van de onderneming, zowel wat betreft de externe logistieke prestatie (de zg. customer service ) als de interne logistieke inspanning, waarmee de organisatie deze service tot stand brengt.
Dat betekent dat behalve de leverbetrouwbaarheid, de levercompleetheid en levertijd, ook interne zaken als niveau van de voorraden, logistieke kosten, mate van incourant zijn- en doorlooptijd van orderafhandeling onder de loep moeten worden genomen.

Bij logistieke verbeteringsprocessen moeten beide, dus zowel de interne logistieke inspanning als de externe logistieke prestatie, in het oog worden gehouden.